Dyr og fyrværkeri


SKåN DYRENE ...
drop fyrværkeriet!
- - - - - - - - - - - - - - - - - -

VIGTIGT - VIGTIGT - VIGTIGT: Til alle jer der har fået hvalp i år (og jer andre i øvrigt også):

Tænk jer om - lad vær med at tage hvalpen mere ud, når aftenen nærmere sig. Det er bedre at få en tissetår på gulvet, end en hund der er skadet for livet. Læg f.eks. en avis på gulvet ved hoveddøren.

En af jer - bliv indendørs med hvalpen og beskæftig den, hvis den viser tegn på uro. Vær selv rolig og ignorer fyrværkeriet. Skru op for radioen eller fjernsynet. Leg med hvalpen. Ros den hele tiden, så længe den ikke viser uro.

LAD NU VÆR MED AT LUK DEN UD, SELV OM DEN ER TRYG - der skal bare et lille heksehyl til, eller et kanonslag i nabohaven, for at den er mærket for livet!!!!

Vær også opmærsom overfor jeres gamle hunde. Deres hørelse ændres med årene, og de kan pludselig blive urolige og måske bange for fyrværkeri, selv om de aldrig før har været påvirket.

Held og lykke!

 

Danske links:

www.dyrepoliti.nu - Tænk før du tænder

Facebook - Forbyd privat fyrværkeri hele året

Cotonshoppen.dk

Netdyredoktor - ny behandling af dyr med fyrværkeriskræk

 

Udenlandske links:

Stop fireworks

RSPCA - Fireworks and Pets

Animals and Fireworks

Animal Aid - Fireworks frighten animals

Ban Fireworks

 

og der er uendelig mange flere ...

 

En nytårsaften 12 år siden:

Kl. 24.15: To dejlige heste glemt ude på deres fold og fyrværkeriet var godt i gang. Hestene løb nervøst rundt og prustede, stejlede ved lysglimtene, og vendte det hvide ud af øjnene. Jeg blev temmelig chokeret. Hvorfor havde naboerne ikke taget hestene ind i stalden? Først blev jeg rigtig ked af det på de stakkels hestes vegne. Og da jeg så begyndte at tænke på, hvordan fugle, egern, harer, ja alle dyr ude i naturen måtte lide, blev jeg rigtig vred.

Og nu har jeg så hadet fyrværkeri - i al hemmelighed - i 12 år. Og hvert år hører jeg om hunde der er rædselsslagne. Hvor er det sørgeligt, at mennesket ikke tænker på, hvilken skade fyrværkeriet fører med sig.

Hvorfor kan vi ikke bare nyde den gode mad, det flot pyntede nytårsbord, de gode vine, dronningens nytårstale, 80-års fødselsdagen, nationalsang, rådhusklokker, hoppen ind i det nye år, kys og kram, champagne og kransekage? Ja der er da nok at se til denne aften. Hvorfor skal det halve land tillige ud og forpeste landskabet med røg og larm og svineri - og mange af dem endda i temmelig beruset tilstand. Totalt uansvarligt! Jeg forstår det simpelthen ikke. Kunne vi ikke bare nøjes med at se gamle optagelser af fyrværkeri fra Tivoli i fjernsynet?

Nå - jeg har da ikke opgivet alt håb. For et par år siden hørte jeg, at der er steder rundt om i verden, hvor det er forbudt hele året. En af mine gamle skolekammerater har bosat sig i Florida med sin familie. Og der er ikke så meget som en eneste lille raket at spotte i hans landskab nytårsaften. Forhåbentlig er dette en tendens der breder sig i hele verden. Så måske er der stadig håb for vores dejlige dyr, både dem der lever vildt udenfor, og dem, som vi har taget til os som husdyr. Vi må da tage et ansvar.

For god ordens skyld kommer der lige her de vigtigste ulemper ved fyrværkeri:

Masser af børn og voksne kommer til skade på grund af fyrværkeri - nogle bliver skadet for livet!
Masser af dyr lider skade af fyrværkeri - nogle bliver skadet for livet!
Masser af ting i vores natur lider skade af fyrværkeri - noget bliver skadet for livet!
(se nedenfor)
Der er et gevaldigt svineri rundt omkring den førstkommende tid!
Det er penge lige ud af vinduet - vi burde skamme os at bruge så mange penge, når andre lider nød.

Så overvej det næste gang - Drop fyrværkeriet! Lær jeres børn, at der er andre og bedre, værdier nytårsaften.

RIGTIG GODT NYTÅR TIL JER ALLE SAMMEN!

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Skade i naturen:

"I Tivoli i København, hvor der 50 gange om året afbrændes fyrværkeri, er der fundet en forhøjet koncentration af bl.a. bly og arsen i søen, som ligger ved siden af det sted, hvor fyrværkeriet brændes af."

Sakset fra Illustreret Videnskab - læs mere her