Om Hazinas

Opdateret 15. november 2012

RRK DKK SRRS RRCN RRIF FCI sf sf Kørekort til hund
Rhodesian
Ridgeback
Klub Danmark (RRK)
Dansk
Kennel
Klub (DKK)
Specialklubben Rhodesian
Ridgeback
Sverige (SRRS)
Rhodesian
Ridgeback
Club of the
Nederlands (RRCN)
Rhodesian
Ridgeback
International
Foundation,
South Africa (RRIF)
Federation
Cynologique
Internationale (FCI)
DKK's opdrætter uddannelse DKK's overbygning til opdrætter uddannelse DKK's kursus Kørekort til hund - bronze-., sølv- og guldniveau

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Kennel Hazinas er en lille kennel beliggende nord for København. Jeg har haft Rhodesian Ridgeback siden sommeren 1991, hvor jeg fik min første dejlige RR tøs, Suki. Suki gik lige ind i hjertet på mig. Jeg blev vild med racen, dens smukke eksteriør og dens vidunderlige væremåde. At leve med Rhodesian Ridgebacks er en livsstil!

Kennel Hazinas
v/ Lena Carlsson

Hazinas er medlem af:
- Rhodesian Ridgeback Klubben i Danmark (RRK) (under FCI)
- Dansk Kennel Klub (DKK)
- Specialklubben Rhodesian Ridgeback Sverige (SRRS)

- Rhodesian Ridgeback Club of the Nederlands (RRCN)

Hazinas sponsorerer:
- Rhodesian Ridgeback International Foundation (RRIF), South Africa

Jeg har deltaget i:
- DKK's opdrætteruddannelse
- DKK's overbygning til opdrætter uddannelsen
- DKK's kursusprogram "Kørekort til hund" sammen med Zibu (se længere nede)

Zibu

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Hvad betyder Hazinas?
Hazina er et ord fra det afrikanske sprog Swahili og det betyder værdifuld ting. Jeg havde længe ledt efter et kennelnavn, hvis betydning skulle udtrykke dét jeg føler for racen - og samtidigt klinge afrikansk og være nemt at udtale. Da jeg så det, var jeg overhovedet ikke i tvivl!

Hazinas mål
Hazinas mål er at lave opdræt med meget stor vægt på godt temperament og sundhed - men også med vægt på en god udstillingskvalitet, under hensyntagen til racens standard og mine personlige præferencer, nemlig de afrikanske linier og det afrikanske udseende. Jeg er overbeviste om, at jeg på denne måde sikrer, at Hazinas hvalpe har nogle virkelig gode kvaliteter. Endvidere lægger jeg meget stor vægt på at bruge forældredyr uden hofteledsdysplasi (HD) og albueledsdysplasi (AA). Alt for mange hunde plages af HD og AA, og Hazinas vil gerne hjælpe til med at nedbringe antallet. For mere info, se Hazinas sider om Hofteledsdysplasi og Albueledsdysplasi

Suki
Min første Rhodesian Ridgeback, Suki, nåede at blive næsten 13 år gammel, inden jeg måtte sige farvel til hende. Suki er fundamentet for den store kærlighed jeg nærer for racen. Hun lærte mig på rekordtid at elske hende, og hun fortjener med værdighed at være med på fotoet i Hazina's logo, selv om hun aldrig har indgået i Hazina's avlsprogram. De første par år af Suki's liv (da jeg boede i Spanien) deltog jeg i adfærdstræning hos den dengang meget anerkendte adfærdsspecialist, englænderen David Klein (medlem af F.D.T.C.) Her lærte jeg utrolig meget om hundeadfærd og de sidste nye træningsmetoder. Suki var en dejlig ridgeback, og jeg savner hende hver eneste dag. Sukis farve var lys hvede og hun havde de smukkeste øjne med "eyeliner".
Se Sukis web-side her.

Tiwa
Min første avlstæve, Tiwa, Nåede at blive 14½ år, hvilket er en meget høj alder for vores race. Tiwa lå i den anden ende af farveskalaen for Ridgebacks. Hun havde den flotte mørkere farve med glød i, som betegnes mørk rød hvede. Tiwa er selvfølgelig også afbildet på Hazina's logofoto. Tiwa har fået tre kuld hvalpe, og nyder i øjeblikket sit otium. Tiwa har aldrig rigtig kunnet lide at komme på udstillinger, hun har altid været en "drengepige" - der skulle bare ske noget, når man gik tur, og hun elskede at løbe rundt i landskabet. Efter at Tiwa blev Dansk Champion og kvalificerede sig til Crufts Dogshow, blev der trappet kraftigt ned med udstillinger. I 2004 stillede hun for sidste gang i udstillingsringen, hvor hun blev 3. bedste tæve. Siden har hun nydt livet udelukkende som familiehund.
Se Tiwas web-side her.

Zibu
Min anden avlstæve, Zibu, kommer fra Tiwas andet kuld. Hun har den smukke farve rød hvede. Zibu har gået til en masse hundetræning hvor hun har bevist, at hun er arbejdsvillig og god til lydighed. Hendes flotte resultater taler for sig selv: Zibu har deltaget på hvalpemotivations- og unghundemotivationshold hos Dansk Kennel Klub, Region 2, hvor hun bestod de afsluttende prøver med flotte resultater: hhv. 70 point ud af 70 mulige og 69 point ud af 70 mulige! Og efterfølgende har hun gået på Dansk Kennel Klubs "Kørekort til hund" - og bestået alle tre niveauer: Bronze, sølv og guld. Zibu har desværre kun fået et kuld hvalpe, da der hele tiden kom noget i vejen. Det er nemlig meget vigtigt, at opdrættere både har tid og overskud og mulighed for at gå 100% ind i projektet og være der for de små hvalpe i deres første 8 leveuger. Men dermed ikke sagt at Zibu er pensioneret - tværtimod. Der er stadig titler at kæmpe for. Hun har 7 i øjeblikket - den sidste fik hun i Herning den 3. november 2012: Dansk Veteran Vinner 2012 (DKVV12). Zibu og jeg er begyndt at gå til Rally. Vi har øvet tre gange og så gik vi op til tre prøver på 1 måned - og bestod alle tre. Hendes 7. titel blev således Rally-Begynder Mester (Rally-B). Zibu og jeg udstiller alt det vi kan komme til. Zibu er snart 11 år og "still going strong". Efter de første 13 udstillinger i klubbens konkurrence om Årets Hunde 2012/13, med kun 6 udstillinger tilbage, lå Zibu som den anden mest vindende RR tæve. Ganske imponerende af en snart 11 årig RR-tæve. Jeg er MEGA stolt af min dejlige gamle tøs! MEN så skete der noget ganske forfærdeligt. Den 11. januar 2013 blev Zibu påkørt i en fodgængerovergang, hvor hun kom gående lige bag ved mig i lidt løs line. Vi gik over for grønt. Jeg fornemmede på et split sekund at bilen der kom fra højre ikke havde tænkt sig at standse, og sprang i sidste øjeblik op på cykelstien, mens jeg vendte mig om og råbte i panik på Zibu. Men hun nåede ikke at komme med. Zibu overlevede mirakuløst, og nu, 2 måneder efter, går vi til genoptræning, og hun har det fint, bortset fra at bagbenene skal genvinde sin muskelmasse, og koordinationen skal blive bedre. Hun vil nok aldrig blive 100% i orden med sine bagben, men hun har ikke ondt længere, hun spiser fint igen, og hun er glad og fjollet som hun plejer.
Se Zibus web-side her.

Fika
Hazinas tredie avlstæve, Fika, kommer fra Zibus ene kuld. Fika bor sammen med sin søn, Abuya (fra hendes første kuld), i Nordsjælland med sin familie, hvor der er 2 børn, 3 katte, og et vist antal høns, som i øvrigt har samme farve som Fika: Nemlig en smuk dyb rød hvede farve. Fika har fået to kuld hvalpe (2010 og 2012), og man kan møde nogle af hendes børn fra begge kuld i udstillingsringen. Vi planlægger, at Fika skal parres sidste gang i 2014. Fika har arvet nogle fantastiske lydighedsgener fra sin farfar, Zumelis Ajabu, sin far, Abuya Balou van het Maasjesfles, og sin mor, Zibu. Fika er utrolig lydig og meget arbejdsvillig - for det meste - for sådan er det med "rigtige" ridgebacks. Der er en grænse for, hvor meget man gider repetere øvelser, når man ikke ser nogen mening med det. I 2011 blev Fika Dansk Champion og Københavnervinder 2011.
Se Fikas web-side her.

Filly
Mit nye skud på stammen er Filly, datter af Fika (andet kuld) og Ulanyo (Glenaffric Ulanyo of Zuritamu), og altså Zibus barnebarn. Filly er nu 10 måneder gammel, og hun viser rigtig gode tegn på at blive en lærenem Ridgeback. Vi har gået til hvalpetræning og er også begyndt at udstille, og her går det også godt. Hun har fået højeste præmiering - Særdeles Lovende - 6 gange ud af 7 i baby- og hvalpeklasse. Og nu rykker hun op i Junior Klasse Tæve. Filly er enormt glad for at møde mennesker, børn og andre hunde. Gladere Ridgeback tror jeg næppe der findes - det skulle så lige være én af hendes 11 søskende. Meldinger går nemlig på, at de alle er utrolig glade og venlige. Filly elsker sin mormor Zibu. De hygger og leger hver dag. Men ikke mere end hvad gamle mormor kan klare. Hun siger selv til, på sin egen fine måde. Vi starter på Rally Lydighedstræning til foråret, og har allerede øvet lidt i haven, og det gik rigtig godt.
Se Fillys web-side her.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Hazinas avlshanner
Vi har i øjeblikket 3 avlshanner:

Hazinas 5th Abuya er en lydig og usædvanlig veltrænet ridgeback han. Han bor sammen med sin hundemor, Fika, i Nordsjælland, hvor han stortrives. Han er en kælegris og elsker at ligge og putte, både med sin mor, Fika, og med sin familie. Han er en stolt han, og et meget smukt eksemplar. Hans farve er en skøn mørk rød hvede. Han blev Årets Mellemklasse Han 2012, og i slutningen af 2012 blev han Dansk Champion. Han er stille og rolig indendørs, og hviler rigtig godt i sig selv. Han er blevet mentaltestet og er skudfast. Abuya har netop fået sin egen hjemmeside hvor der findes meget mere info om ham - se her!

Hazinas 4th Ajabu "Gaius" er også en dejlig, lydig ridgeback han, som er yderst venlig og harmonisk. Til daglig hedder han Gaius og han bor i Midtsjælland på landet sammen med sin familie og sin ridgeback-lignende "lillesøster" (Roma). Og så er der også en kat og nogle høns. Gaius' første kuld blev født i januar i 2010 hos Kennel Fanikiwa udenfor Roskilde. To af dem bor i Holland. En enkelt søn i Danmark har vi set nogle gange i udstillingsringen. Gaius er Dansk Champion og KLub Champion, men han ses også udenfor udstillingsringen, hvor han med stor succes går til både lydighed og schweiss. Gaius har sin egen hjemmeside - se her!

Hazinas 1st Hadhari "Hari" er en usædvanlig lydig og dejlig ridgeback han. Han er harmonisk og yderst venlig og hviler godt i sig selv. Hadhari fylder 12 år den 22. marts 2013. Vi kan tilbyde frossen sæd til insiminering med passende tæve. Hadhari har fået et dejligt kuld hvalpe i Holland, med godt temperament og flot eksteriør. Og så er han Dansk Champion. Men først og fremmest er han familiehund. Hadhari har sin egen hjemmeside - se her!